25 de març 2016

PEDALS DEL CANAL D'URGELL (I)

Afegeix la llegenda
El Canal d'Urgell és la infraestructura històrica que ha proporcionat a les comarques de Lleida la gran possibilitat de millora i progrés. La història de la seva construcció parla del gran afany dels habitants de la Depressió central catalana i de la seva lluita per la supervivència.
El 1853 s'iniciava la construcció dels 144 quilòmetres de canal principal des del túnel de Montclar, després de segles projectes sommiats. El 1861 era finalitzat i calia implementar  la gran tasca d'aprofitar els nou camí d'aigua per fer d'aquelles terres comarques fèrtils. En la imprescindible visita a la Casa Canal de Mollerussa podem rememorar aquells anys de dur treball i esforç.
Segona màquina prop de Juneda que produí llum des de 1911
A més a més, avui en dia val pena fer el llarg recorregut del seu traçat pels 190 quilòmetres dels Pedals del Canal d'Urgell.
Segons les ganes i la forma física, en 2, 3 o 4 etapes la bicicleta es converteix en un vehicle perfecte per conèixer en tota la seva dimensió les comarques regades pel Canal. Bona manera de passejar per les seves poblacions, coneixent la seva cultura, història i geografia, en un paisatge transformat per l'acció humana, però on la natura s'hi sent present.
Banqueta característica prop de Juneda
Primera Etapa: Masia Salat (Les Borges Blanques) a Mollerussa.
45 quilòmetres passant pels nou salts (4a. sèquia), la primera i segona màquines i el salt del Duran; haurem visitat Juneda, Torregrossa i Miralcamp entre arbres fruiters ara ja que és  primavera.
Salt del Duran prop de Mollerussa