11 de set. 2015

VIATGE AL 1944: Normàndia, París i la Nueve (i VI)

Jardí de la 'Nueve' a París (Foto D.M.)
En el desembarcament de Normàndia i l'alliberament de França trobaríem moltes històries que han anat quedant ocultes. Quedaran oblidades.

Una d'elles podria haver estat la de la 'Nueve'. Columna de 160 exiliats republicans que s'integraren en la 2a. Divisió Blindada de la França Lliure, comandada pel general Leclerc; homes que s'havien curtit en la Guerra Civil i que l'exili els portà a allistar-se de nou; la lluita contra el feixisme era la seva causa i la seva esperança fer caure la dictadura de Franco.


Una de les poques fotos de la 'Nueve'.

Podeu veure el documental  Los olvidados de la victoria

Avui en dia resultà significatiu rebuscar i resseguir els llocs per on passà i lluità la 'Nueve', des de la seva arribada la platja d'Utah a principis d'agost de 1944. Així ho vam fer la colla del CEL. 


Aquest mapa, publicat a la revista Sapiens, il.lustra la periple que realitzà uns dels pocs supervivents, Lluís Royo, des de l'exili al 1939 a fins a la França de 1944. Podeu llegir l'article, al núm. 129, 'Els republicans que van alliberar París'.




En terres franceses i en la petita població d'Ecouché van tenir el seu bateig de foc en la guerra mundial participant en el seu alliberament, així com en el d' Allençon i Falaise. A més a més, el 24 d'agost del 44 foren la primera columna que entrà a París, iniciant l'alliberament de la capital francesa.



Cementiri d'Ecouché i la làpida rememorant els soldats morts en el poble aquell agost del 44, alguns de la 'Nueve'


Un digne reconeixement a la 'Nueve' i els seus homes  ha arribat enguany; l'alcaldessa de París, néta i filla d'exiliats, Anne Hidalgo, ha donat nom al Jardins dels Combatents de la Nueve en ple centre de París, prop de l'Hotel de la Ville.  
Poc gestos de reconeixement per part de l'Estat Espanyol. Durant dècades van ser els 'combatents oblidats' i ignorats pels governs del país on van nèixer.
Però sempre hi ha qui exerceix la memòria; any rera any, el 24 d'agost es realitza a París un acte de memòria, avui en dia ja amb presència institucional.

Per saber-ne més:
  • Interessant article al blog de llibres de Joaquim Armada sobre Los surcos del Azar